Witamina C- jakie są jej źródła?

Witamina C, czyli właściwie kwas askorbinowy jest to prosty związek chemiczny, bez którego nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Niestety ludzki organizm nie potrafi go syntezować, z tego względu konieczne jest regularne dostarczanie tejże witaminy w codziennej diecie. Warto więc wiedzieć gdzie witamina C występuje i po jakie produkty dobrze jest w szczególności sięgać.

Jaki są źródła witaminy C?

Niedobór witaminy C prowadzi do wystąpienia szkorbutu. Choroba ta miała ostry przebieg w krajach Europy Północnej, gdyż przez większość roku ludzie nie mieli możliwości spożywania świeżych owoców i warzyw. W dzisiejszych czasach choroba ta zdarza się bardzo sporadycznie, gdyż nie ma większych trudności z dostarczeniem witaminy C wraz z posiłkami. Warto wiedzieć, iż wchłanianie witaminy C przeprowadzane jest drogą aktywnego transportu, przez co organizm wchłania od 70 do 80 procent przyjmowanej dawki. Wchłanianie odbywa się w dwunastnicy i proksymalnym odcinku jelita cienkiego. Witamina C gdzie możemy ją więc znaleźć?

Natka pietruszki

Natka pietruszki jest świetnym uzupełnieniem smaku zup, jak i wielu dań głównych. To doskonałe źródło witaminy C i karotenu. Przez co wspiera układ immunologiczny, jak i ma korzystny wpływ na wygląd naszej skóry. Ponadto ma właściwości moczopędne i antyseptyczne oraz stanowi wsparcie podczas leczenia schorzeń układu moczowego. Natka pietruszki może być dodatkiem nie tylko do zup i sosów, ale także może stanowić składnik koktajli i soków.

Dzika róża

Dzika róża spożywana jest przede wszystkim w postaci różnych przetworów i nalewek. To cudowny krzew, który charakteryzuje się wieloma cennymi właściwościami organizmu, ponadto ma wysokie walory estetyczne. W owocach dzikiej róży znajduje się wysoka zawartość witaminy C. Dziką różę wykorzystuje się w leczeniu niestrawności, bólu gardła, problemów skórnych czy nieżytu przewodu pokarmowego.

Żurawina

Wysoka ilość witaminy C obecna jest również w smacznej żurawinie. Owoc ten pomaga więc wspierać układ odpornościowy organizmu i przeciwdziałać dolegliwościom układu moczowego. Pełni funkcję ochraniającą zwłaszcza nerki i pęcherz moczowy. Żurawina wykazuje właściwości antybakteryjne, z tego względu wykorzystuje się ją w środkach wykorzystywanych w zwalczaniu kamicy nerkowej i zapalenia pęcherza. Można ją jeść suszoną czy też świeżą. Stanowi wyśmienity dodatek do dań mięsnych i serów. Jest także doskonała na przetwory.

Ananas

Gdzie witamina C jest jeszcze obecna? Oczywiście w soczystym ananasie, który stanowi świetny składnik sałatek owocowych czy dań mięsnych. To smaczny owoc, w którym także znajduje się wiele witaminy C. Składniki odżywcze tego owocu wspierają proces gojenia ran oraz złamań, ponadto wspierają trawienie.

Kiwi

Kiwi to przepyszny i bardzo zdrowy owoc, który również jest znakomitym źródłem kwasu askorbinowego. Kiwi pomaga wzmocnić odporność i zwalczyć infekcje, ponadto zapobiega depresji i wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. Co ważne, ma ono niski indeks glikemiczny, a więc może być spożywane także przez cukrzyków.

Papaja oraz mango

Owoce te są dobrym dodatkiem do koktajli, soków czy sałatek. Ponadto, zawarta jest w nich spora ilość cennego kwasu askorbinowego. Papaja zawierać może nawet dwukrotną dzienną dawkę witaminy C, tak samo jest w przypadku mango. Warto więc uwzględnić w swojej diecie również te egzotyczne i zdrowe owoce.

Truskawki

Kolejnym źródłem witaminy C są truskawki. Ponadto, znajdują się w nich także inne ważne dla funkcjonowania organizmu składniki odżywcze, czyli kwas foliowy, magnez czy mangan. Truskawki odznaczają się działaniem moczopędnym, przez co ochraniają przed schorzeniami układu moczowego i pomagają w leczeniu pewnych dolegliwości.
Brokuł oraz kalafior
Kwas askorbinowy obecny jest też w takich warzywach jak brokuł i kalafior. Brokuł ze względu na obecność sulforafanu wykazuje właściwości antynowotworowe. Warto jednak pamiętać, aby nie poddawać go zbyt mocnej obróbce termicznej, gdyż wówczas traci swoje składniki odżywcze. Kalafior jest warzywem wspierającym odporność i tak samo, jak brokuł działa antynowotworowo.

Papryka

Papryka słodka, jak i ostre papryczki chili zapewniają nie tylko doskonałe walory smakowe, ale także poprawiają właściwości odżywcze potraw. Papryka jest warzywem niezwykle zdrowym, zapewniającym dużą dawkę różnych witamin. Można ją piec, jeść na surowo czy gotować.

Witamina C- gdzie jest jej najwięcej?

Witamina C gdzie jest jej największa ilość, czy faktycznie dużą jej dawkę zapewniają cytryny? Cytryny wbrew pozorom nie zawierają największej ilości kwasu askorbinowego. Najwięcej jest go w: natce pietruszki, orzechach włoskich niedojrzałych, owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce, lucernie, igliwie sosny oraz świerka, owocach głogu czy brokułach. W cytrynach znajduje się od 40 do 60 mg witaminy C, natomiast w pomarańczach jest to od 30 do 50 mg w 100 g. Warto pamiętać, że kwas askorbinowy jest bardzo nietrwały, a więc ulega szybkiemu rozkładowi przez działania wysokiej temperatury, światła czy powietrza.