Czemu zapobiega witamina A?

Czemu zapobiega witamina A? Witamina A chroni przed grypą, przeziębieniami, infekcjami dróg oddechowych, zapobiega powstawaniu infekcji przewodu pokarmowego i dróg moczowych. Witamina A jest niezbędna do pełnej odbudowy tkanek nabłonkowych, (z których składa się skóra i błony śluzowe). Brakowi prowitaminy A – beta karoten towarzyszy suchość skóry, łamliwe włosy, pojawienie się poprzecznych prążków na paznokciach. Pojawiają się choroby oczu, ślepota nocna (pogorszenie widzenia w ciemności), zapalenie żołądka, biegunka. A u dzieci spowolnienie rozwoju intelektualnego. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach. Jest wchłaniana w dwunastnicy, stamtąd dostaje się do wątroby, a następnie do krwi.

Najczęściej zadawane pytania o witaminę A

Jak określić brak witaminy A? Zaparcia, biegunka, zmiany smaku, przyrost masy ciała, podwyższony poziom cholesterolu we krwi. A także: nudności i zaburzenia wchłaniania składników odżywczych w jelitach. Najczęściej zmiany w wyglądzie skóry, włosów i paznokci – są oznaką braku witaminy A.
Czym jest beta karoten? Jest to najaktywniejsza postać witaminy A, w naturalny sposób występuje jedynie w tłustych rybach, wątróbce i oczywiście w tranie. Zadaniem beta karotenów jest usuwanie szkodliwych dla organizmu wolnych rodników. Są one wykorzystywane do leczenia problemów skórnych oraz w chorobach oczu.

Oto niektóre z ważnych funkcji witaminy A:

  • Przyjmowanie witaminy A zmniejsza ryzyko raka, zwłaszcza raka płuc.
  • Poprawia wzrok – witamina A zapobiega ślepocie nocnej.
  • Retinol zapewnia odporność na infekcje bakteryjne, pasożytnicze i wirusowe.

Witamina A ma działanie przeciwutleniające: może wchodzić w interakcje z wolnymi rodnikami, utrzymując w ten sposób młodość organizmu. Dlaczego jest tak ważna dla organizmu? Witamina A, czyli retinol, odpowiada za układ odpornościowy i syntezę białek. Jest szczególnie korzystna dla kobiet w ciąży, ponieważ odgrywa znaczącą rolę we wzroście i rozwoju płodu. Preparaty witaminy A są przepisywane w ramach terapii zespołu suchego oka, zarówno miejscowo, jak i wewnętrznie. Witamina A jest również stosowana przy zaburzeniach gojenia rogówki, ponieważ jest naturalnym składnikiem filmu łzowego.

Korzyści z witaminy A dla skóry

Stymuluje produkcję nowych komórek skóry i utrzymuje nawilżenie skóry. Zapobiega hiperkeratozie pęcherzykowej, która jest przyczyną powstawania grudek. Witamina A jest stosowana w leczeniu trądziku zarówno u młodzieży, jak i u dorosłych. Stymuluje produkcję kolagenu w celu redukcji zmarszczek. Prowitamina A – beta karoten ta jest niezbędna dla zdrowia skóry: od niej zależy synteza enzymów tkanki nabłonkowej, co zapobiega obumieraniu komórek skóry. Również dzięki niej tkanki nabłonkowe mogą w pełni wyzdrowieć, dlatego jest objęta kompleksowym leczeniem prawie wszystkich chorób skóry – łuszczycy, trądziku i tym podobnych. Produkty z witaminą A są przydatne przy zmianach skórnych związanych z wiekiem, utracie elastyczności, plamach starczych, wzmożonej pracy gruczołów łojowych. W przypadku ran, oparzeń i innych uszkodzeń witamina A przyspiesza regenerację skóry. Dobre dla skóry retinoidy znajdują się w wielu produktach kosmetycznych, takich jak kremy przeciwstarzeniowe, filtry przeciwsłoneczne, serum nawilżające oraz środki na trądzik.

Karoten, czyli prowitamina dla witaminy A:

  • Stymuluje produkcję kolagenu – białka, które odpowiada za elastyczność skóry, chroniąc ją tym samym przed wiotczeniem i przedwczesnymi zmarszczkami.
  • Uczestniczy w produkcji i odnowie komórek naskórka.
  • Nawilża skórę i normalizuje wydzielanie sebum.
  • Skuteczny w leczeniu stanów zapalnych, ran i trądziku.
  • Wreszcie witamina A reguluje pigmentację skóry, zapobiega przebarwieniom.

Zobacz również:

 

Przede wszystkim naturalna witamina A znajduje się w takich produktach spożywczych:

  • Olej rybny (z wątroby dorsza), czarny kawior, czerwony kawior.
  • Wątróbka wołowa.
  • Żółtko kurze i jaja przepiórcze.
  • Masło i ser żółty.
  • Marchew, papryka, szparagi, brokuły, seler.
  • Pietruszka, koperek, szpinak, szczaw, kolendra, zielona cebula, por, bazylia.
  • Suszone morele.
  • Śliwki.
  • Jarzębina, dzika róża, rokitnik zwyczajny.

Głównym źródłem retinolu są produkty pochodzenia zwierzęcego. Jednak prowitaminy A – karotenoidy są przekształcane w organizmie w retinoidy. Niedobory witaminy A można uzupełnić pokarmami roślinnym. Beta-karoten to najbardziej znana i najpowszechniejsza forma prowitaminy A. To warzywo i owoc o czerwono-pomarańczowym barwniku roślinnym. Źródła: dynia, marchew, słodkie ziemniaki, zielona cebula, szczaw, szpinak, sałata, sałata, jarmuż, pomidory, czerwona papryka, brokuły, grejpfrut.
Dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę A wynosi średnio 1000 mcg. Urozmaicając swoją dietę produktami bogatymi w różne makro- i mikroelementy pozyskuje się naturalną witaminę A. Na przykład zaledwie 50 g marchwi dziennie może w 100% zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. W suplementach witaminowych lub kosmetykach witamina A występuje najczęściej w postaci beta karotenu. Wiele leków zawiera połączenie retinoidów i karotenoidów.